Üçkavak Köyü Çevre İncelemesi

Tarihçe

Köy halkı, Araplardan oluşmaktadır. Üçkavak Köyü'nün eski adı Rajdiye'dir.

 

Coğrafya

Üçkavak Köyü kayalık bir alanın güneye bakan yamacına kurulmuştur. Köyümüz geniş bir araziye sahip olup, ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Köyümüzün rakımı oldukça yüksek olup 2018 yılı verilerine göre nüfusu (605 erkek, 571 kadın) 1.176'dır. Dışarıya gidenlerle birlikte bu sayı 7000'i bulmaktadır. Köyümüzden Beyrut, Mersin, Adana ve İzmir taraflarına göçler olmuştur.

 

Ulaşım

İlçe merkezine ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım aracı olarak minibüsler kullanılmaktadır. Köyümüz halkı resmi işlerini yapmak için Savur'a giderken, alışveriş ve diğer işlerini yapmak için köyümüze yaklaşık 20 km uzaklıktaki Ömerli ilçesine gitmektedir.

 

Tarım

Köyümüz arazisinin büyük bir kısmı taşlık olduğundan, ekilebilir arazi oranı düşüktür. Ayrıca yeraltı ve yerüstü sularının azlığı nedeniyle ekilebilir arazilerin verimi düşüktür. Köyümüzde "arpa, buğday, nohut, üzüm, mercimek, kavun ve karpuz" yetiştirilmektedir.

 

Hayvancılık

Köyümüzde hayvancılık pek gelişmemiştir.

 

Yemek ve Tatlılar

·      İçli Köfte,

·      Kaperğaye (Kaburga Dolması),

·      Şemburek (Sembusek) Dolma,

·      Mumbar Dolması,

·      İşkembe Dolması,

·      Mucadere (Mercimekli Pilav).

·      Ğasidi (Tatlı Yemeği),

·      Cevizli Sucuk,

·      Bastık,

·      Üzüm Pekmezi,

·      Sahlebiye.

 

İklim ve Bitki Örtüsü

Köyümüzün bitki örtüsü bozkırdır. Köyümüzde tipik karasal iklim özellikleri hüküm sürmektedir. Kışın hava sıcaklığı 0 °C'nin altına düşmekte, yazın ise 40°C'nin üstüne çıkmaktadır.

 

Altyapı Bilgileri

Köyümüzün su ihtiyacı 1998 yılında yapılan depo ve evlere çekilen su tesisatı sayesinde giderilmektedir. Bunun haricinde içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köyümüze ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Köyümüze elektrik 1980 yılında, telefon ise 1998 yılında gelmiştir. Bunlara ilaveten köyümüzde Jandarma Karakolu bulunmaktadır.

 

Okul

Okulumuz ise daha önce iki ayrı bina ile eğitim-öğretim verirken şu an 2010-2011 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçen 15 derslikli 4 katlı binasında 20 öğretmeni ile İlkokul ve Ortaokul olmak üzere eğitim-öğretimine devam etmektedir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 8  kişi beğendi